מה גורם לבריחת שתן אצל נשים?

בריחת שתן היא בעיה שכיחה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם מדי שנה. זה באמת יכול לקרות לכל אחד, ויש גורמי סיכון רבים שיכולים לחולל את הבעיה הזו. אבל בריחת שתן הרבה יותר נפוצה אצל נשים – כמעט כפול מגברים, למעשה – ולמרבה הצער, הבעיה הפכה להיות משהו שאנשים רבים (אפילו הרופא שלכן) מפרשים אותה כחלק נורמלי מתהליך ההזדקנות, וזה לא יכול להיות רחוק יותר מהאמת.

 

הכתבה נכתבה בשיתוף https://www.ezerneman.co.il

שאלנו את המומחים של עזר מדוע בריחת שתן נפוצה יותר בקרב נשים. כך לדבריהם:

מדוע בריחת שתן נפוצה יותר בקרב נשים?

בעיית בריחת שתן יכולה להיווצר מכמה סיבות אפשריות. עודף משקל, תנאים שגורמים נזק לעצבים כמו טרשת נפוצה, מחלת הפרקינסון, או אפילו סוכרת – כל אלה יכולים להוביל לבריחת שתן. אבל אין זה סוד שנשים סובלות מכך יותר מאשר גברים. זה בין השאר בשל העובדה כי מצבים כמו הריון, לידה וגיל המעבר הם ייחודיים לנשים, ובהם ישנה אפשרות ליצירת לחץ נוסף על שלפוחית השתן וכן סיבוכים שיכולים לגרום לדליפה.

הלחץ שנוצר על רצפת האגן עקב נשיאת תינוק במשך תשעה חודשים, ונוספת לזה גם טראומת הלידה, יכול בהחלט להחליש את השרירים באזור. החלשות השרירים תקשה עליכן להישאר יבשות.

בנוסף לכך, שינויים הורמונליים המתרחשים במהלך גיל המעבר עלולים לגרום לשינוי ביציבות ההורמונלית. ירידה ברמת אסטרוגן עלולה לגרום לרקמות הנרתיק להיות פחות אלסטיות ויבשות יותר, ועלולה לגרום לבריחת שתן ודלקות בדרכי השתן.

 

מהם הסוגים השונים של בריחת שתן?

1. חוסר שליטה על שלפוחית השתן המתבטא בדחף ללכת להשתין לעיתים תכופות מאוד. ייתכן שתרגישו פתאום דחף פתאומי ללכת לשירותים מיד בזמן שאתן בסך הכל יושבות לתומכן בסלון. הדחף עשוי להיגרם גם על ידי הרגלים שמייצרים השפעה פסיכולוגית, למשל כשאתן מגיעות הביתה אחרי יום עבודה, או בזמן שאתן שוטפות כלים. אל תתפלאו אם אתן צריכות לרוץ להשתין במצבים אלה.

2. בריחת שתן המתרחשת כאשר נוצר לחץ על שלפוחית ​​השתן שגורם לדליפה. סוג זה של בריחת שתן עלול לקרות כאשר אתן עובדות, או אפילו כשאתן משתעלות, מתעטשות או צוחקות. שלא כמו הדחף להשתין שהוזכר בסעיף 1, אי שליטה במתן שתן על פי רוב אינה מלווה בתחושה של דחף פתאומי זה, אלא שסוג זה של בריחת שתן בדרך כלל נגרם על ידי החלשות של שרירי רצפת האגן.

3. בריחת שתן זו מתרחשת לעיתים קרובות אצל נשים בדרך כלל כתוצאה מהריון ולידה. מצב זה יכול להיות יותר גרוע ככל שנשים מתבגרות, שכן הן מאבדות ממסת שרירי רצפת האגן. למרבה המזל, יש אפשרויות טיפול רבות, וכן שינויים התנהגותיים שאפשר לערוך, כמו ללמוד כיצד לשמור על רצפת האגן בריאה יותר, דבר שיכול לעשות פלאים עבור סוג זה של בריחת שתן.

 

מהן אפשרויות הטיפול?

למרבה המזל, ישנן אפשרויות רבות לטיפול שזמינות עבור סוגים שונים של בריחת שתן. לפניכן כמה מהמרכזיות שביניהן:

1. שינויים בשגרת חייכן: לעתים קרובות, שינויים פשוטים באורח החיים שלנו, כולל שינויים בתזונה ובפעילות הגופנית שלנו, יכולים להקל על הסימפטומים של בריחת שתן. למדו אילו מאכלים ומשקאות מגרים את שלפוחית ​​השתן שלכן, ודעו איך לחזק את שרירי הליבה ושרירי רצפת האגן שיכולים לעשות הרבה כדי לעזור להפחית או אפילו למנוע את התסמינים.

2. מוצרי ספיגה למבוגרים: מוצרים אלה מגיעים בכל הצורות והגדלים והם אופציה נהדרת עבור מי שצריכה קצת הגנה נוספת. בדקי היטב אילו מהם מתאימים לך.

3. תרופות: ישנם סוגים רבים של תרופות זמינות שיכולות להרגיע את שלפוחית ​​השתן שלכן. תרופות אלו פועלות בדרך כלל על ידי הרפיה של השרירים סביב השלפוחית, או עצירה של האות שניתן למוח וגורם לכן להרגיש שאתן חייבות לרוץ לשירותים מיד.

4. פרוצדורות רפואיות: אם תרופות ושינויים התנהגותיים לא עובדים עבורכן, יש כמה אפשרויות שאולי כדאי לכן לנסות לפני שאתן חושבות על ניתוח. נשים רבות חווה הצלחה גדולה עם זריקות בוטוקס היישר לתוך שלפוחית ​​השתן שלהן (לא, זה לא רק עבור קמטים!).

  1. ניתוחים כירורגיים: ניתוח יכול להיות אופציה טובה עבור אלה מכן שניסו טיפולים אחרים ללא הצלחה. ישנם מספר סוגים של הליכים כירורגיים, כולל הסחת דעת ממתן שתן והגדלת השלפוחית, שיכולים לעזור עם בריחת שתן אצל נשים.

 

חשוב לציין כי אין טיפול שיעיל ב-100% לכל סוג של בריחת שתן. שוחחו עם הרופא שלכן לגבי מה אתן יכולות לצפות עם כל טיפול, וגם על היתרונות והחסרונות הקשורים אליהם.

 

לבריחת שתן יכולה להיות השפעה גדולה על חיי האישה ולכן חשוב לקבל את הטיפול המתאים מהר ככל האפשר. יותר מדי נשים חיות עם סימפטומים של בריחת שתן, וחושבות שזה פשוט חלק נורמלי מההזדקנות. אבל יש טיפולים רבים זמינים וזה יכול להפוך את החיים שלכן להרבה יותר מהנים כאשר אתן לא מחפשות שירותים בתכיפות גבוהה או מודאגות מ"תאונות".